opc_loader

Cannabis Classificatie

Cannabis Classificatie - Naamgeving en Taxonomie Hennep en Wiet (Hennepfamilie)

Aangezien er veel onduidelijkheid bestaat over het verschil tussen hennep en wiet en over de onderverdeling van het cannabis geslacht (hennepfamilie) in het algemeen, zullen we op deze informatiepagina de formele classificatie toelichten. Hierbij wordt zowel de gangbare (sinds 1753) als de nieuwe taxonomie van de 21ste eeuw besproken.

In het verleden zijn er diverse classificaties vastgesteld en lange tijd werd cannabis tot dezelfde familie als de brandnetel gerekend. Vandaag de dag wordt de formele botanische naamgeving van planten, ook wel nomenclatuur genoemd, vastgesteld door de International Code of Nomenclature for algae, fungi, and plants (ICBN).

Rijk der Planten

Cannabis behoort tot het rijk der planten, vroeger ook wel Plantae genoemd. Planten zijn weer onderverdeeld in stammen, klassen en clades. Een clade is een systematische weergave van een groep die van een bepaalde gemeenschappelijke evolutionaire voorouder afstamt, plus van die voorouder zelf. Een clade, ook wel tak genoemd, omvat:

  • Bloeiende planten (zaadplanten)
  • Coniferen en andere naaktzadigen
  • Varens
  • Wolfsklauwen
  • Hornworts
  • Levermossen
  • Mossen
  • Groene algen

Bloeiende planten (zaadplanten)

Bloeiende planten (Rosales) beschikken allemaal over bloemen en kenmerken zich doordat de voortplanting plaats vindt door middel van zaden. Deze zaadplanten omvatten allerlei plantenfamilies waaronder bijvoorbeeld de rozenfamilie, de moerbeifamilie of de brandnetelfamilie. Cannabis wordt ook onderverdeeld in de bloeiende planten en behoort tot de hennepfamilie.

Cannabis Classificatie Plantenrijk

Cannabaceae (Hennepfamilie)

De Latijnse benaming van de hennepfamilie is Cannabaceae, vroeger ook wel Cannabinaceae genoemd. In Nederland wordt ook Hop (Humulus lupulus) tot de hennepfamilie gerekend. Deze plant wordt gebruikt bij de bereiding van bier. Buiten Nederland zijn er nog meer geslachten aan deze familie toegevoegd, waaronder de Netelboom (Celtis).

Canabis Sativa L. geslacht

De hennepfamilie wordt in Nederland onderverdeeld in geslachten. Tot deze familie behoort dus naast Hop (Humulus lupulus) ook het geslacht Cannabis sativa L. De letter L. staat voor Linnaeus, afgeleid van Carolus Linnaeus, degene die de plant voor het eerst in 1753 benoemde. Sinds Linnaeus wordt er in de plantkunde een onderscheid gemaakt tussen nomenclatuur (naamgeving) en taxonomie (de indeling in groepen).

In het jaar 1785 ontdekte de bioloog Jean-Baptiste de Lamarck in India een tweede soort cannabis, die hij de naam Cannabis indica Lam. gaf. Hij beschreef deze nieuwe soort als een plant met een slechtere kwaliteit vezel dan Cannabis sativa, maar met een grotere waarde als een inebriant, een bedwelmend middel.

In 1924 concludeerde de Russische botanicus D.E. Janichevsky dat ruderale cannabis (wilde soorten in bepaalde milieus) in het centrum van Rusland tot Cannabis sativa of een aparte soort cannabis behoort en en benoemde de soort Cannabis Ruderalis Janisch. In de loop der jaren is er veel gediscussieerd of Ruderalis een aparte cannabissoort of een ondersoort van Cannabis sativa zou zijn.

Cannabis Sativa Linnaeus

Marihuana, een nieuwe naam

In de jaren '30 van de vorige eeuw hebben een aantal hoge heren de handen ineen geslagen en zijn, puur uit eigen belang, een campagne gestart om cannabis te verbannen. Door middel van posters, magazines, krantenartikelen en schoolboeken werd het volk gewaarschuwd voor een nieuwe en zeer gevaarlijke drug, genaamd marihuana, een term die Mexicanen vaak gebruikten.

In werkelijkheid ging de anti-campagne over de veel toegepaste cannabisplant, maar toen men daar achter kwam, was het helaas al te laat. In 1937 werd de Marihuana Tax Act (Marihuanabelastingwet) ingevoerd waarna de plant compleet verbannen werd. Gelukkig is hier verandering in gekomen en gaandeweg besluiten steeds meer landen en staten de plant te gedogen of te legaliseren.

Tot op de dag van vandaag is de naam marihuana in gebruik gebleven en wordt door recreatieve gebruikers hiermee de psychoactieve variant bedoeld, de soort waar hoge THC-gehaltes inzitten.

De cannabis discussie

Sinds 1960 hebben taxonomen verschillende naamgeving en indeling systemen bepleit. Velen geven de voorkeur aan een onderscheid in de psychoactiviteit van de planten. De soorten met uiterst lage THC-gehaltes worden hennep, industriële hennep of vezelhennep genoemd en worden vooral gebruikt voor de vezel- en zaadproductie. De psychoactieve variëteit wordt wiet of marihuana genoemd en wordt vooral voor recreationele doeleinden toegepast.

Cannabis wordt onderverdeeld in de ondersoorten Sativa, Indica en Ruderalis, waarvan de eerste twee de belangrijkste soorten vormen. De ondersoort Cannabis Indica heet dus volledig Cannabis Sativa L. ssp. Indica. In plaats van ssp. worden ook wel de afkortingen var., subsp. of forma gebruikt.

Recreatieve gebruikers gebruiken de termen Sativa en Indica vaak om het effect van de high te omschrijven. Sativa's soorten zorgen voor een energieke high terwijl Indica's meer voor een lichamelijke high zorgen. Om verwarring te voorkomen is hennep in het onderstaande schema apart geplaatst. Hennep is een Sativa soort, maar veroorzaakt geen enkele high.

Hennep en Wiet Classificatie - Klasse onderverdeling Cannabis Sativa L

Gangbare Cannabis Classificatie

Cannabis Sativa en Indica

Wietplanten (Cannabis sativa L.) worden, naast de psychoactieve effecten, ook op basis van eigenschappen en groeipatronen onderverdeeld in Sativa, Indica of Ruderalis variëteiten. Zo zijn Sativa soorten lange bloeiers die een grote hoogte kunnen bereiken. De bladvingers zijn smal en lang. Ze staan bekend om de energieke high die ze veroorzaken.

Indica planten daarentegen, zijn snelle bloeiers die compact en klein blijven. De bladvingers zijn veel breder en korter dan bij Sativa soorten. Ze komen hoofdzakelijk uit Aziatische landen en veroorzaken een lichamelijke high dat zich uit in een stoned en loom gevoel.

De Cannabis sativa L. plant waarin nauwelijks THC aanwezig is, wordt hennep genoemd en veroorzaakt geen psychoactief effect. Het geeft dus geen opgewekte high die de ondersoort Sativa van marihuana planten veroorzaakt. De bladvingers van hennep zijn net als bij de psychoactieve Sativa soorten lang en smal. Sommigen zijn van mening dat hennep tot de ondersoort Ruderalis behoort, maar volgens anderen is dit uitgesloten. Ruderalis is immers een wilde cannabissoort terwijl hennep gecultiveerd is.

Nieuwe cannabis soorten

Aan het eind van het jaar 1971 werden vanuit Afghanistan kenmerkende hasj planten geïntroduceerd, die door de botanicus Richard Evans Schultes werden geïdentificeerd als een ware Cannabis Indica soort. Anderen waren echter van mening dat dit om een vierde cannabis soort ging, genaamd Cannabis afghanica.

De naturalist Karl W. Hillig deed op de universiteit van Indiana in Amerika uitgebreid onderzoek naar de diversiteit van cannabis. Hij deed dit door het karakteriseren van de chemische inhoud van planten uit een breed scala van geografische herkomst en gebruik. In 2004 / 2005 publiceerde hij zijn bevindingen waarin hij het oorspronkelijke concept van de twee soorten Sativa en Indica ondersteund.

Het verschil is echter dat de Sativa soorten in deze nieuwe classificatie tot de niet-psychoactieve variëteiten worden gerekend en de Indica soorten, op de ondersoort Chinensis na, tot de drugs soorten.

Cannabis - Nieuwe Taxonomie

NLH, Narrow Leaf Hemp (Smalbladige Hennep)

Omdat de Europese gecultiveerde ondersoort kenmerkende smalle bladeren heeft en gebruikt wordt voor de hennepvezel- en zaadproductie noemde Karl Hillig deze ondersoort Narrow Leaf Hemp (NLH), dat smalbladige hennep betekent. Verder identificeerde hij de spontaan groeiende, wilde cannabis die voorheen bekend stond als Ruderalis, als Cannabis sativa ssp. spontanea.

  • Cannabis sativa ssp. sativa (NLH)
  • Cannabis sativa ssp. spontanea (NLHA)

Daarnaast classificeerde Karl Hillig de Cannabis indica soorten in vier ondersoorten. Drie daarvan op basis van diverse morfologische (vorm en structuur) en biochemische eigenschappen en de andere hoofdzakelijk gekenmerkt door de spontane groeiwijze:

  • Cannabis indica ssp. indica (NLD)
  • Cannabis indica ssp. afghanica (BLD)
  • Cannabis indica ssp. kafiristanica (NLDA)
  • Cannabis indica ssp. chinensis (BLH)

Cannabis taxonomie 21ste eeuw

In deze nieuwe indeling wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen het uiterlijk en de psychoactieve invloed van de planten. Alle varianten die psychoactief zijn worden aangeduid met de letter D van Drugs. De THC-arme variëteiten worden aangeduid met de letter H van Hennep. De overige letters in de afkorting staan voor de vorm van de bladeren: Broad Leaf (breed blad) en Narrow Leaf (smal blad).

Cannabis Taxonomie 21ste Eeuw

Cannabis Taxonomie 21ste Eeuw

"Alles wat we wisten over cannabis was fout!"

De nieuwe taxonomie, via een video uitgelegd door cannabis analyst Robert Connell Clarke.

Nuttige kwaliteiten cannabis soorten

De soorten en ondersoorten van het cannabis geslacht beschikken echter allemaal over nuttige kwaliteiten. Dit is te danken aan de verschillende cannabinoïden (officieel fytocannabinoïden genoemd), terpenen en andere bestanddelen die in de planten aanwezig zijn. Op de betreffende informatie pagina's worden deze eigenschappen uitvoerig uitgelicht.

Naamgeving op Cibiday website

.

  • Wanneer we over cannabis spreken, bedoelen we hiermee de planten uit de gehele cannabisfamilie, dus hennep en/of wietplanten
  • Wanneer we over wiet of marihuana spreken, bedoelen we hiermee enkel de psychoactieve variëteiten die meer dan 0,2% THC bevatten.
  • Wanneer we over hennep spreken, bedoelen we hiermee enkel de niet-psychoactieve, en veelal CBD-rijke, planten die minder dan 0.2% THC bevatten.
  • Op de gehele Cibiday website hanteren wij voor psychoactieve wietplanten voorlopig voor de duidelijkheid nog het concept van Cannabis sativa L. (hennep en wiet) met de drie marihuana ondersoorten Sativa, Indica en Ruderalis.