Nuttige Kruiden Kweken - Handig en eenvoudig!
Naast het waardevolle CBD uit cannabis, bestaan er nog vele andere nuttige bestanddelen in zo'n 50.000 nuttige planten en kruiden. Al sinds het begin van de mensheid worden deze kruiden veelvuldig toegepast bij traditionele middelen.
Eeuwenoude kruidenkennis
Deze uitgebreide kruidenkennis werd van generatie tot generatie overgedragen en de bekende gezondheidsmiddelen uit vroegere tijden bestonden dan ook volledig uit kruidenpreparaten van geheel natuurlijke afkomst. De afgelopen jaren is de interesse in het gebruik van natuurlijke middelen weer flink toegenomen en de gezondheidsbevorderende eigenschappen worden tegenwoordig uitgebreid bestudeerd.
Endocannabinoïden systeem (ECS)
Zoals men heeft uitgewezen dat cannabinoïden uit cannabisplanten bepaalde receptoren (ontvangers) in het lichaam kunnen activeren, zo is van bepaalde terpenen in kruiden, zoals β-caryofylleen, ook ontdekt dat ze zich als cannabinoïde gedragen en enige bindingsaffiniteit vertonen met de cannabis-receptor CB2. Door interactie met deze CB2-receptoren worden onder meer allerlei functies aangestuurd die ervoor zorgen dat het interne milieu in het lichaam in de juiste balans wordt gehouden.
Belangrijke informatie kun je onder aan deze pagina vinden
23 Artikelen
Koninginnekruid Zaden - Eupatorium Cannabinum - Hennepachtig Leverkruid Koninginnekruid, dat de botanische naam Eupatorium Cannabinum draagt, is een hennepachtige plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De naam Eupatorium is afgeleid van het woord hepar , dat in het Latijns lever betekent. Daarnaast is Eupator de bijnaam van ...
Waterhennep Zaden - Eupatorium perfoliatum - 0.2 gram zaden! Waterhennep, met de botanische naam Eupatorium perfolatum, is een plant die net als Koninginnekruid tot de Asteraceae familie behoort. Deze plantenfamilie staat ook bekend onder de namen composieten-, aster-, daisy- of zonnebloemfamilie. In het Engels wordt de plant ook wel ...
Pindakaasboom Zaden - Clerodendrum trichotomum De Pindakaasboom (Clerodendrum trichotomum) is een struik die oorspronkelijk uit China en Japan komt en tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) wordt gerekend. De flinke struik of kleine boom heeft zijn naam te danken aan de sterke pindakaas geur die de grote puntige bladeren na het wrijven en kneuzen o...
Zuurzak Zaden - Annona muricata Zuurzak is een bekende tropische plant die tot de custard appelboom familie (Annonaceae) behoort. De kleine, groenblijvende boom beschikt over glanzende, ovaalvormige bladeren en vormt donkergroene, stekelige vruchten die ei-vormig zijn. De grote vruchten, die enige gelijkenis in uiterlijk vertonen met d...
Goudsbloem - Calendula officinalis 'Nova' - 1500 Zaden! Wilde Goudsbloem, met de botanische naam Calendula officinalis 'Nova', is een ongecultiveerde vorm van de bekende, eenjarige heemplant die op zuiverheid getest is. De enkelbloemige plant is makkelijk te telen en kan rechtstreeks in de tuin gezaaid worden. Het heilzame kruiden...
Hop Zaden - Humulus lupulus Hop, met de wetenschappelijke naam Humulus lupulus, is een tweehuizige, meerjarige klimplant die wordt gerekend tot de hennepfamilie ( Cannabaceae). De nuttige plant, waarvan het bovengrondse gedeelte iedere winter afsterft, is vooral bekend vanwege de toepassing in bier. Populaire klimplant De na...
Slaapbol Zaden - Papaver somniferum 'Maxi' - Opiumbol! De Slaapbol, die de wetenschappelijke naam Papaver somniferum draagt, is een bekende eenjarige plant die tot de papaverfamilie (Papaveraceae) wordt gerekend. Deze soort, die zeer grote zaaddozen vormt, staat bekend als de grote oorspronkelijke maanzaadbol of opiumpapaver. U...
Algemene zaai informatie
Voor zaden van verschillende plantensoorten gelden verschillende zaai adviezen. Lees hierdoor de zaai informatie op de betreffende product pagina's goed door. In het algemeen geldt dat je de zaadjes niet dieper dan ongeveer twee keer hun eigen grootte zaait.
Een zaadje dat ongeveer 1 millimeter groot is hoeft dan ook maar 2 millimeter diep gezaaid worden. Een zaadje met een grootte van 1 centimeter kun je dus 2 centimeter diep onder de grond stoppen.
Beste oogsttijd
Om zo optimaal mogelijk van de nuttige bestanddelen in kruiden te kunnen profiteren is van belang het juiste moment van oogsten te bepalen. Dit moment is voor ieder onderdeel van de plant weer anders.
- Bladeren: Je kunt de bladeren gedurende het gehele groeiseizoen verzamelen. Het groeiseizoen start in de meeste gevallen in de lente en eindigt in de herfst.Wanneer je veel planten wilt oogsten van een bepaalde soort, is het raadzaam om de planten vroeg in de zomer tot de helft terug te snoeien. In het najaar kun je dan een tweede keer oogsten.
- Bloemen: De bloemen kun je het beste direct na het opengaan plukken.
- Vruchten / Zaden / Pitten: Pluk de vruchten, pitten en zaden van planten wanneer ze rijp zijn en dus niet verschrompeld of bedorven.
- Wortels: Na de herfst is de beste tijd om de wortels te oogsten aangezien ze dan alle belangrijke voedingsstoffen hebben opgeslagen.
Wat is fytotherapie?
Fytotherapie betekent letterlijk behandeling met planten. Hieronder vallen alle middelen die als actieve bestanddelen enkel planten, delen van planten of plantmaterialen bevatten in een ruwe of een bewerkte staat. Bij deze middelen wordt geen gebruik gemaakt van stoffen die afkomstig zijn van dieren, zoals bijvoorbeeld honing. Het woord fytotherapie is afgeleid van de Griekse woorden phyton wat plant betekent en therapeia.
Gedroogde kruiden kopen?
Wil je niet niet zelf planten en kruiden kweken, maar wel van de vele gezonde voordelen profiteren? In ons assortiment is het ook mogelijk om kant en klare gedroogde kruiden te kopen waarmee je direct aan de slag kunt. Je kunt de kruiden bijvoorbeeld aan een maaltijd toevoegen maar je kunt er ook een gezonde thee van samenstellen. Ook kun je de kruiden in lege capsules verwerken zodat je heel eenvoudig een dagelijkse dosering kunt binnenkrijgen zonder dat de smaak het bemoeilijkt.
Risico's en schadelijke effecten
Ondanks dat kruiden geheel natuurlijke producten zijn, kunnen er wel degelijk risico's en schadelijke effecten voor de gezondheid optreden na het gebruik ervan. Sommige kruiden kunnen in bepaalde doseringen giftig zijn en sommigen kunnen een wisselwerking veroorzaken met medicijnen.
Wisselwerking met medicijnen
Sommige kruidenpreparaten kunnen nadelige effecten veroorzaken bij gelijktijdige inname met medicijnen. Dit kan inhouden dat de werking van een medicijn wordt verzwakt of juist wordt versterkt waardoor milde tot ernstige bijwerkingen kunnen optreden.
Het is hierdoor te allen tijden raadzaam met een arts, apotheker of fytotherapeut te overleggen of het gewenste kruid de werking van het voorgeschreven medicijn kan beïnvloeden. Het is overigens ook mogelijk dat de wisselwerking juist voor gewenste effecten zorgt.
Kruiden die een mogelijke wisselwerking veroorzaken
Hieronder volgt een lijst die is samengesteld door RIVM in opdracht van NVWA. Op de lijst staan kruiden vermeld waarvan bekend is dat er een mogelijke wisselwerking met geneesmiddelen kan optreden:
- Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius)
- Danshen of rode salie (Salvia miltiorrhiza)
- Geelwortel of kurkuma (Curcuma longa) - Verkrijgbaar als gedroogd kruid
- Ginkgo of Japanse notenboom (Ginkgo biloba)
- Groene thee (Camellia sinensis)
- Knoflook (Allium sativum)
- Mariadistel (Silybum marianum)
- Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) - Ook verkrijgbaar als gedroogd kruid
- Valeriaan (Valeriana officinalis)
- Zonnehoed (Echinacea) - Ook verkrijgbaar als gedroogd kruid