CBD Olie Smaak - Waar smaakt CBD olie naar? Wat veroorzaakt de sterke nasmaak?
De smaak van CBD olie wordt door veel mensen als zeer bitter ervaren en ondanks dat CBD olie tal van voordelen heeft, wordt dit toch vaak als een groot nadeel gezien. In verreweg de meeste gevallen hebben gezonde middelen van de drogist of apotheek echter ook een minder lekkere smaak. Maar zoals een oud en wijs gezegde uit de 16de eeuw al duidelijk maakte: 'Bitter in de mond, maakt het hart gezond!'
CBD olie smaakt erg bitter
Dat een bitter smakend middeltje ook dikwijls goed voor je is, maakt het er uiteraard niet makkelijker op om de smaak te negeren. Het is en blijft tenslotte toch een nare, sterk overheersende bijsmaak voor de meeste mensen. En wanneer je het middel ook nog dagelijks onder de tong wil doseren, zoals bijvoorbeeld bij CBD olie vaak het geval is, kan een behandeling een zware opgave worden.
Uiteraard valt er over smaak niet te twisten en is een smaakbeleving een persoonlijke ervaring die iedereen weer anders zal ervaren. Er zullen echter weinig mensen zijn die CBD olie als een ware delicatesse zullen beschouwen. De meeste mensen vinden een bittere bijsmaak niet lekker en zeker kinderen hebben hier vaak grote moeite mee. Toch is het een feit dat je een bittere smaak uiteindelijk kan gaan waarderen. Net als met bier, dat je moet 'leren' drinken, kun je na verloop van tijd ook aan de sterk smakende CBD olie gaan wennen en het soms zelfs ook lekker gaan vinden.
Hoe ontstaat de bittere smaak?
De zo kenmerkende bittere smaak van CBD olie kan door diverse factoren ontstaan. Belangrijke factoren kunnen bijvoorbeeld de gebruikte extractiemethode of het gebruikte oplosmiddel zijn. Een alcohol extractie zorgt er bijvoorbeeld voor dat het bitter smakende chlorofyl, dat bekend staat als het bladgroen van de plant, ook wordt mee geëxtraheerd, waardoor de olie een onaangename bijsmaak krijgt.
Hoe korter de alcohol met het plantmateriaal in aanraking komt, hoe minder chlorofyl er in het concentraat aanwezig is en hoe minder bitter het zal smaken. Dit is vooral voor belang bij het roken en dabben van cannabis concentraten, waar een zo zuiver mogelijk concentraat met aangenaam smaakje gewenst is. Een concentraat dat wordt verkregen met een oplosmiddel als butaan, bevat echter nauwelijks chlorofyl, aangezien butaan chlorofyl niet goed kan oplossen.
De voor- en nadelen van chlorofyl
Wanneer een concentraat niet voor roken of dabben bedoeld is, kan het zeker wel nut hebben om chlorofyl in het extract te hebben. Ondanks dat de cannabinoïden en terpenen de belangrijkste ingrediënten zijn, heeft ook chlorofyl nuttige eigenschappen.
Doordat de structuurformules van chlorofyl en bloed praktisch hetzelfde zijn, wordt chlorofyl ook wel het bloed van de plant genoemd. Het enige verschil is dat chlorofyl magnesium in het centrum heeft om de fotosynthese te verbeteren, terwijl rode bloedcellen ijzer in het centrum hebben om zuurstof te kunnen benutten.
Ondanks dat chlorofyl een hoop nuttige eigenschappen heeft, willen veel mensen toch liever niet dat het in het concentraat aanwezig is. Naast dat chlorofyl de smaakbeleving negatief beïnvloedt bij het roken en dabben, is het vaak ook zeer gewenst om een zo zuiver en krachtig mogelijk extract te verkrijgen, zodat je een constante waarde krijgt en ook minder hoeft te gebruiken met hetzelfde resultaat. De werking wordt namelijk grotendeels bepaald door de de juiste ratio van de cannabinoïden als hoofdbestanddeel en de terpenen als aanvullend en ondersteundend bestanddeel.
Bittere smaakbeleving door terpenen en flavonoíden
Naast de gebruikte extractiemethode, kan de bittere smaak van CBD olie ook veroorzaakt worden door de aanwezigheid van bepaalde terpenen. Deze zeer belangrijke en uiterst nuttige bestanddelen worden in de trichomen (harsklieren) van de plant gevormd en verspreiden krachtige geuren. Dikwijls hebben ze ook een vrij sterke smaak, zoals bijvoorbeeld bekend is van de bitter-smakende terpeen limoneen. In combinatie met cannabinoïden zijn ze grotendeels verantwoordelijk voor het uiteindelijke werking van het extract.
Naast terpenen kunnen ook andere bestanddelen, zoals bijvoorbeeld flavonoïden, een vrij bittere nasmaak veroorzaken. Flavonoïden, waarvan de naam is afgeleid van het Latijnse woord flavus, dat geel betekent, zijn pigmentstoffen die verantwoordelijk zijn voor de kleur. De kleuren kunnen naast geel, ook rood tot paarsachtig zijn.
Ook de toegevoegde olie waarmee verdund wordt, kan de smaakbeleving beïnvloeden. Om een cannabis concentraat vloeibaar te maken, zodat het nauwkeurig gedoseerd kan worden met een pipet- of druppelflesje, wordt gebruik gemaakt van aanlengoliën zoals bijvoorbeeld olijfolie. Wanneer deze olie geproduceerd wordt uit hoge kwaliteit olijven die direct na het oogsten geperst worden, zal er een bitter smaakje aanwezig zijn. Deze eigenschap van extra virgin olijfolie wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van polyfenolen, zoals flavonoïden.
Bitter smakende terpenen en flavonoïden zijn van groot belang voor het aantrekken of verjagen van insecten
Welke functie hebben bitter smakende plantbestanddelen?
De kenmerkende geuren, kleuren en smaken van al deze bestanddelen hebben echter een belangrijke functie in de plant. Planten kunnen deze zeer belangrijke verbindingen namelijk aanmaken om zich te beschermen tegen ultraviolet licht, hitte en oxidatie. Ook kunnen ze worden ingezet om schadelijke insecten te verjagen of juist nuttige insecten aan te trekken voor de bestuiving.
Maar bitter smakende stoffen, zoals chlorofyl, terpenen en pigmenten bieden niet enkel voordeel voor de plant zelf, ook mensen kunnen er veel profijt van hebben. Wanneer iets bitter smaakt, zal het lichaam namelijk meer speeksel, gal en maagzuur gaan produceren, zodat het makkelijker zal oplossen en verteren. Doordat bittere stoffen een gunstige invloed hebben op de spijsverteringssappen, kan CBD olie eventueel ook tijdens of na de maaltijd worden ingenomen.
De werkwijze van het smaakzintuig
Wanneer je een druppeltje CBD olie sublinguaal toedient, waarbij de olie onder de tong (lingua) wordt gedruppeld, zul je niet direct een smaak proeven. Het kan eventueel gebeuren dat de meest vluchtige ingrediënten door het bewegende speeksel de papillen op de tong zullen raken, waardoor er een licht smaakje wordt waargenomen. De werkelijke smaakervaring ontplooit zich pas wanneer je het restant van de CBD olie wilt doorslikken waardoor het door heel de mond verspreid wordt.
Het vermogen om smaak te kunnen waarnemen wordt smaakzin of smaakzintuig genoemd. Het oppervlak van de tong en het achterste deel van het gehemelte bestaan uit een groot aantal smaakpapillen die smaakknoppen bevatten. Deze kleine uitsteeksels in de mond zorgen ervoor dat je verschillende smaken kunt proeven, zoals de vijf basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami (een hartig smaakje).
Smaakzintuigen op de tong: 1 = huig; 2 = keelamandel; 3 = tongamandel (lymfatisch weefsel aan de tongbasis);
4 = smaakpapil; 5 = smaakknop; 6 = smaakzintuigcellen; 7 = tongslijmvlies; 8 = slijm; 9 = trilharen;
10 = afferente zenuwvezel (richting hersenen)
CBD olie zorgt voor een bittere smaakwaarneming
Doordat de bittere ingrediënten van CBD olie de smaakpapillen op de tong en achter in de mondholte raken, ontstaat er een prikkeling. Door deze prikkeling kunnen zenuwen de ontvangen informatie doorsturen naar het smaakcentrum in de hersenen, die het uiteindelijk vertaalt naar een smaakwaarneming. Dit kan bijvoorbeeld een zoete of zure smaakwaarneming zijn, maar in het geval van CBD olie is het een bittere smaakwaarneming.
Niet alleen smaaksensaties zijn belangrijk om smaken te herkennen, ook geursensaties kunnen hierbij van belang zijn. Bij een smaaksensatie wordt de zintuiglijke gewaarwording via de mond naar de hersenen gestuurd en bij een geursensatie bereiken de hersenen de informatie na het ruiken met de neus. Eenmaal in de hersenen wordt deze informatie samengevoegd waardoor een smaakwaarneming ontstaat en smaken van elkaar kunnen worden onderscheiden.
De vieze smaak van CBD olie omzeilen
Om de nare smaak van CBD olie te omzeilen, spreekt het dus voor zich om de smaakpapillen op de tong en op het achterste gedeelte van het gehemelte, te ontwijken. Dit kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig voorkomen door de druppels eerst op een stukje brood te plaatsen en dit stukje brood dicht te vouwen, op te rollen tot een balletje en in zijn geheel door te slikken. Doordat de bitter smakende CBD olie in het balletje verstopt zit, zal het niet in aanraking komen met de smaakpapillen en kunnen de smaakreceptoren geen informatie naar de hersenen sturen. Je zult dus ook geen bittere nasmaak proeven.
Ondanks dat dit een ideale oplossing lijkt te zijn, is deze manier van inname niet altijd het meest geschikt. Bij het druppelen onder de tong zal de olie door de mondslijmvliezen worden opgenomen waarna het in de bloedbaan terecht komt. Bij het doorslikken van het balletje brood, zullen de werkzame bestanddelen eerst in de maag terecht komen alvorens deze de bloedbaan zullen bereiken. De werking treedt dus later in dan bij een sublinguale inname. Bovendien zullen enkele bestanddelen in lichte mate worden afgebroken na het passeren van de maag en de lever.
Smaakloze capsules of smaakvolle toevoegingen
Ook kun je de overheersende smaak van CBD olie omzeilen met behulp van capsules. Deze smaakloze capsules kunnen gevuld worden met CBD olie en in zijn geheel worden doorgeslikt. Ook kun je CBD olie over een beetje zoetsmakende honing of andere lekkernijen druppelen, maar ook hier geldt dat het langer duurt voor de bestanddelen de bloedbaan zullen bereiken.
Het voordeel van deze manier van inname is uiteraard wel dat je geen bitter smaakje zult proeven, waardoor de inname moeiteloos verloopt en zonder problemen kan worden volgehouden.
CBD olie met een smaakje
Cibiday is zich bewust van de bittere bijsmaak van CBD olie en heeft hierdoor een aantal cannabidiol-rijke producten in het assortiment waaraan lekkere smaakjes zijn toegevoegd, zoals bijvoorbeeld kaneel of vanille. Daarnaast hebben we ook een unieke lijn, de zogeheten CBD Terpenen Olie, waaraan terpenen zijn toegevoegd, waardoor de olie niet alleen specifieke eigenschappen krijgt, maar de bittere bijsmaak ook enigszins gemaskeerd wordt. Al deze terpenen kunnen ook los als geur- en smaakversterker worden aangeschaft, waardoor je zelf ook de smaak- en geurbeleving naar eigen wens kan beïnvloeden.
Tevens is er een uitgebreide keuze aan diverse etenswaren verkrijgbaar, waaronder smakelijke cannabidiol-bevattende chocola en snoepjes. Snoep is uiteraard niet zo gezond voor het lichaam, maar de bittere smaak is wel volledig verdreven, waardoor het zonder twijfel de lekkerste manier is om van het waardevolle CBD te kunnen profiteren.