opc_loader

Sint Janskruid Zaden

  Sint-janskruid kweken

  Vaste, winterharde plant

  25.000 Zaden

2,71

Sint-Janskruid Zaden - Hypericum perforatum

Sint-janskruid, wetenschappelijk aangeduid met Hypericum perforatum, is een vaste, winterharde plant die tot de hertshooifamilie (Hypericaceae) wordt gerekend. De plant is al eeuwenlang populair als heilzaam kruidplantje en wordt toegepast als plantaardig middel dat de stemming positief beïnvloed.

De Latijnse naam Hypericum is waarschijnlijk afkomstig van de Griekse woorden hyper wat voor boven of machtiger staat en ikon (eikon) wat beeld of geestesverschijning betekent. Men dacht vroeger namelijk dat het kruid boven de deur boze geesten kon verjagen. Volgens andere bronnen verwijst hypereikon naar verruimd beeld vanwege de vermeende positieve invloed op de gemoedstoestand.

De naam Perforatum betekent doorboord en verwijst naar de kleine oliekliertjes in het bladgroen die op kleine gaatjes lijken wanneer je het blad tegen het licht houdt. Hierdoor wordt de aromatische plant soms ook wel Oliebloempje genoemd. Sint-jankruid heeft tevens de namen Jaag-den-duivel, Duveljacht of Heksenkruid gekregen, wat wijst op het gebruik van het kruidachtig gewas boven huis- en staldeuren om kwade geesten en sombere gedachten te verdrijven.

Sint Jan (Johannes de Doper)

De verwijzing naar Sint Jan (Johannes) houdt verband met de bloeitijd van de plant. Het gezonde kruid staat namelijk op 24 juni, de naamdag en geboortedag van Johannes de Doper, in volle bloei. Dit is ook de tijd dat de zon op zijn hoogst staat en de bloemen geoogst worden.

Hierbij wordt getracht de bloeiende toppen (ongeveer 1/3de deel van de bovenkant) zo snel mogelijk te drogen waarbij de temperatuur niet boven de 30 à 40 °C uitkomt. Een oud gezegde luidt: "Met Sint Jan draait het blad zich om", wat wil zeggen dat er na deze dag een langzame verandering in de natuur optreedt.

Het verschijnen van de rode vlekken op de kroonbladeren valt samen met de dag dat Johannes onthoofd werd (29 augustus). Door deze rode vlekken en de bloedrode kleur die het aftreksel heeft, wordt de plant soms ook Bloedkruid genoemd.

Zaai en kweek informatie voor sint-janskruid

Hypericum perforatum komt oorspronkelijk uit Europa, Noord-Afrika en West-Azië maar is inmiddels ook een veelvoorkomende plant in Zuid-Afrika, Noord en Zuid-Amerika, Australië en Nieuw Zeeland. Het is een overblijvende plant die veel zon nodig heeft en wel een meter hoog kan worden. In de zomermaanden bloeit het kruid met talloze gele bloempjes met elk vijf bloemblaadjes die getekend zijn met zwarte stippels en lijntjes.

De beste maanden om sint-janskruid te zaaien zijn mei, juni en juli. De optimale kiemtemperatuur bedraagt 20 °C. Nadat de zaadjes zijn gezaaid, dek je het af met een dun laagje aarde. Om uitdroging te voorkomen, kun je het geheel afdekken met een (vlies)doek.

Hou er rekening mee dat een gedeelte van de zaden snel zal ontkiemen maar dat er tevens een lang kiemtraject is van nakomertjes. Nadat de zaailingen zijn opgekomen kun je het op een koelere plek plaatsen.

Extra gegevens Hypericum perforatum

 • Botanische naam: Hypericum perforatum
 • Familie: Hertshooifamilie (Hypericaceae)
 • Geslacht: Hypericum (Hertshooi)
 • Nederlandse namen: Sint-janskruid / Hertshooi / Oliebloempje / Bloedkruid / Jaag-den-duivel / Duveljacht / Heksenkruid
 • Engelse namen: Saint John's wort / Perforate St John's-wort
 • Aantal zaadjes: Ongeveer 25.000 zaden ( 3 gram)
 • Ideale zaaitijd: Mei - juli
 • Bloeitijd: Juni - september
 • Bloeikleur: Gele bloemen / bruin-oranje bessen
 • Beste oogstijd (grootste effectiviteit): 24 juni
 • Levensduur: Meerjarig
 • Hoogte: 20 - 85 cm
 • Standplaats: Zonnig / halfschaduw

Ook verkrijgbaar in gedoogde kruiden. Tevens kun je op de pagina Sint Janskruid (categorie Gezondheidskruiden) belangrijke informatie vinden over bijwerkingen en mogelijke wisselwerking bij het gelijktijdig gebruik van medicijnen.

Sint Janskruid Zaden heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Sint Janskruid Zaden


Aanbevolen producten:

Winkelwagen
Mijn Account
Gratis Verzenden

> GRATIS verzending voor orders boven €25

> Voor orders onder €25,- is dit €2,50

> Verzendkosten in Europa zijn €5. Boven €50 is GRATIS.

> Verzendkosten buiten Europa zijn €10. Boven €75 is GRATIS.

 

DHL

Hele Plant Extract

Onze CBD producten zijn afkomstig van een extract van de hele plant (bloemtoppen en/of bladeren) en bevatten het volledige spectrum aan cannabinoïden, terpenen en flavonoïden voor een optimaal effect.

 

Hele Plant Extract

 

Populaire artikelen
Recensies
Geen reviews
Laatst bekeken items